Kiállításaink

HíreinkA minimalizmus jegyeiben

A minimalizmus kialakulása Walter Gropius német építész nevéhez köthető, aki 1919-ben megalapította az első jelentős képző-és ipaművészeti iskolát. A Bauhaus-iskola egyedi oktatási stílust képviselt, a modern anyagok és formák használatának elsajátítását, két-és háromdimenziós tervek készítését, a tiszta formavilág kibontakozásának lehetőségét hordozta. Ezt követően Európában a ’60-as években irányult a figyelem ismét a minimalizmusra, Magyarországon az építészeten belül pedig a 90’-es években jelenik meg a szocreál típusú épületek formájában. Napjainkban újra egyre jelentősebb erővel bír a minimál design. Nézzük, hogyan alkalmazhatjuk akár saját otthonunkban.


Ha minimál stílusban szeretnénk kialakítani lakásunkat az első és legfontosabb a harmónia megléte. Mit jelent ez? Nem mást, mint, hogy a legapróbb elemeknek is összhangban kell lenniük egymással az adott környezetben. A színválasztásban sincs nagy mozgásterünk, így annak, aki a harsány színpalettát kedveli nem ajánlott minimálstílusban gondolkodnia.
 
 
A stílus fő jellegzetessége a levegős elrendezés, így kis lakásokban csak korlátozottan valósítható meg a minimál elrendezés, hiszen térigényes. A bútorok szimmetrikus elhelyezése a legideálisabb, ez által egyensúly teremthető a lakásban. A mintás anyagok, bútorok nem jöhetnek szóba, ebben is az egyszerűségre törekedjünk. Viszont mindenképp tartsuk szem előtt a minőséget. Tervezéskor mindig figyeljünk arra, hogy elegendő fény szűrődjön be a helyiségekbe, ez ellensúlyozza a viszonylag szegényes színvilágot. A megvilágítást nagy állólámpákkal és mennyezetbe épített világítással érdemes megoldani.
 


Sajnos a dekorációs elemekkel sem szabad túlzásba esnünk, így azoknak, akik nagyon ragaszkodnak az ajándékba kapott emléktárgyaikhoz, gondolják át, hogy valóban jó választás e számukra a minimáldesign. Jó megoldás az egyforma dekortárgyak, például vázák, gyertyatartók elhelyezése.

 

A konyhabútor tekintetében két fontos szabály van: a fogantyúk legyenek rejtettek, a fiókokból legyen sok, hiszen a konyha egyéb, látható felülete nem tűr meg semmilyen rendetlenséget, összevisszaságot.A fürdőszobában teljesen elfogadott, a filmekben oly sokszor látott lépcsős vagy süllyesztett kád kialakítása. A beépített zuhanyzóval a legjobb, ami történhet, hogy elválasztjuk egy üvegfallal. Burkolatot tekintve a nyersebb és sötétebb színek a nyerők.
 
 
Ha odafigyelünk a legfontosabb szabályokra, akkor egy letisztult, natúr környezetet kapunk, amely valódi nyugalomsziget lehet számunkra. (Fotók: Pinterest)

  A 16. HAJDÚÉP Építési-és Lakberendezési Szakkiállítás tematikáját itt nézheted meg. 

Visszaszámláló

A következő HajdúÉp-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2019. Április 12-14.
2024 © HajdúÉp - Minden jog fenntartva
x x x x x